Materia造 prasowe
D德i瘯i

Data: 2004-08-03 skan 廝鏚這: S這wo Podlasia

Akrobacje nad kwater Hitlera

Wakacyjna propozycja na najbli窺zy weekend.

Tym, kt鏎zy lubi podr騜owa by zobaczy co niezwyk貫go, proponujemy w najbli窺z sobot i niedziel wypad na Mazury. Jak co roku, w pierwszy weekend sierpnia na lotnisku K皻rzyn Wilamowo, kilka kilometr闚 od wojennej kwatery Hitlera w Gier這篡, tysi帷e mi這郾ik闚 awiacji b璠zie uczestniczy w Festynie Lotniczym Mazury 2004.

Przez dwa dni odbywa si b璠 pokazy lotnicze, prezentacje samolot闚, balon闚 i motolotni. W imprezie wezm udzia piloci, spadochroniarze, motolotniarze z kilku kraj闚 Europy. Przewidujemy przylot ponad 60 r騜nych statk闚 powietrznych, w tym samolot闚 akrobacyjnych (JAK-52, EXTRA 300), 鄉ig這wc闚 (Mi-8, Bell), samolot闚 historycznych (Jungmann, Bies, JAK 18), ULM, motolotni i kilkudziesi璚iu skoczk闚 spadochronowych - informuje Katarzyna To逕i雟ka, rzecznik prasowy festynu - W bogatym programie pokaz闚 lotniczych znajdzie si mistrzowski wyst瘼 Zespo逝 Pilota穎wego "ORLIK" w sk豉dzie dziesi璚iu samolot闚 oraz pokaz litewskich akrobat闚 na samolotach JAK 52.

Mo積a b璠zie podziwia mistrz闚 polskiej akrobacji Roberta Kowalika i Ireneusza Jesionka na Extrze 300, a tak瞠 zobaczy podobne ewolucje wykonywane przez ponad trzymetrowy model samolotu. W przerwach mi璠zy pokazami z policyjnego 鄉ig這wca Mi-8wyrzucani b璠 skoczkowie spadochronowi. - Odwa積i maj niepowtarzaln okazj do oddania skoku w tandemie z instruktorem - zach璚a K. To逕i雟ka. B璠zie mo積a podziwia Wielkie Jeziora Mazurskie z pok豉du Antonowa (AN-2), Wilgi lub Cessny.Wieczorem w sobot odb璠zie si wielki bal w plenerze, jedyny na Mazurach "Hangar Dancing", a oko這 21.30 fascynuj帷y spektakl - pokaz sztucznych ogni, przy specjalnie dobranej muzyce.

Na zlot mi這郾ik闚 lotnictwa zapowiedzieli swoje przybycie: pierwszy kosmonauta, genera Miros豉w Hermaszewski, B豉瞠j Krupa, kiedy rajdowiec, dzi biznesmen, kapitan Boeing闚 767 Jerzy Maku豉 - mistrz akrobacji szybowcowych, Zbigniew Niemczycki, prezydent White Eagle oraz fundator i prezes fundacji "Polskie Or造" Andrzej Smorawi雟ki. Festynowi patronuje komitet honorowy pod przewodnictwem Dow鏚cy Si Powietrznych RP, gen. broni pil. dr hab. Ryszarda Olszewskiego.
Janusz S. Kulikowski